DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.07.13. 07:07

Az USDA - az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma - közzétette július havi jelentését, melyben számot adott az egyes termények globális termelési kilátásairól, valamint a várható kereskedelmi forgalomra. Minden nappal egyre jobban látszik, hogy mekkora lesz a várható kalászos termés a globális termelés túlnyomó többségét adó északi félgömbön, a kukorica virágzásánál hasonlóan számítanak a napok, hasonlóan múlnak el a kockázatok.

The 2020/21 global wheat outlook is for smaller supplies, reduced consumption, lower exports, and decreased stocks.  Supplies are reduced 2.9 million tons to 1,066 million as larger beginning stocks are more than offset by reduced production, primarily in the EU, United States, Morocco, and Russia. EU production is lowered 1.5 million tons to 139.5 million, mainly on reductions for France and Spain.  If realized, this would be the smallest EU wheat production since 2012/13. 

Russia is reduced 500,000 tons to 76.5 million as lower winter wheat production is partially offset by increased spring wheat output.

A 2020/21-es időszak búzatermelésének szintje alacsonyabb lesz, csökkenni fog a fogyasztás, az export szintén, de csökkenni fognak a készletek is. A kínálat 2,9 millió tonnával lesz alacsonyabb, így 1066 millió tonna lesz, mivel a nagyobb kezdő készletek ellensúlyozni tudják a lecsökkent termelést, elsősorban ez a csökkenés az EU-ban, az USA-ban, Marokkóban és Oroszországban lesz. Az EU búzatermése 1,5 millió tonnával lesz alacsonybb, így 139,5 millió tonna lesz, ez főként Franciaországnak és Spanyolországnak lesz köszönhető. Amennyiben ez tényleg így lesz, a mostani termés lesz az EU legalacsonyabb termése 2012/13 óta.

Oroszország 500 ezer tonnával alacsonyabb búzatermésre számít, várhatóan 76,5 millió tonnára, a várhatóan jobb tavaszi búza termés csak részlegesen tudja ellensúlyozni az őszi búzában beállott terméskiesést.

×

Goldman Sachs lifts corn price forecasts, citing US plantings, weather

Goldman Sachs raised its corn price forecast, and withdrew a recommendation to go short on futures, citing the setbacks to US production prospects from a downgraded area estimate and hot weather.

A Goldman Sachs javította a kukorica árra vonatkozó előrejelzését, köszönhetőn az amerikai vetésterület csökkenésének és jelen időjárásnak.

A Goldman Sachs növelte a kukorica árra vonatkozó előrejelzését részben ezt a meglepően alacsony amerikai vetésterülettel és a melegebb időjárással magyarázza, ez a korábbiakhoz képest alacsonyabb termést fog eredményezni, így visszavonta korábbi véleményét, miszerint csökkenni fognak az árak.

Elemzés:

Az USDA – az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma – pénteken tette közzé havi jelentését, melyben lényegében megerősítette a megelőző 2 hét várakozásait, miszerint

  • az USA-ban kevesebb búza fog teremni

  • hasonló probléma van az uniós terméssel is, különösen a legnagyobb uniós termelő Franciaország búzatermésével – 2020. július 5. , ahol a tavaszi aszály maradandó nyomokat hagyott – 2020. április 19. ,
  • Orországban is megerősítette a kiesést, de hangsúlyozni kell ismét, hogy Oroszországban sem tragikus a helyzet, hanem egy közepes termés várható, inkább a meglepetés ott van, hogy a júniusi várakozásokhoz képest esett ki némi termés, erre pedig a piac reagál

Mivel ezek a hírek már 2 hete a piacon voltak, a lentebbiek jól mutatják, hogy a búza ára ismét emelkedésnek indult az utóbbi 2 hétben a Párizsi Árutőzsdén:

A kukoricát különösebb nem érintette az USDA, inkább a világ egyik legnagyobb pénzintézete, a Goldman Sachs adott ki új előrejelzést. Fontos, hogy a nagy elemzőházak, legyen az akár az USDA vagy éppen pénzintézetek, az adott időpontban elérhető tényezők (vetésterület becslések, adott időjárás, közeljövő időjárás, az éppen adott állapota a vegetációnak, stb.) alapján adják ki előrejelzésüket. A Goldman Sachs néhány hónapja adta ki előző előrejelzését – 2020. január 6. -, viszont most két tényező változott, 1.) nagy lesz az amerikai kukorica vetésterülete, de nem olyan nagy, mint azt korábban várták, 2.) egyelőre kedvezőtlen az időjárás az amerikai kukoricaövezetben. E két tényező már biztosan csökkenti a kukorica mérlegét, ezért módosították a kukorica árára vonatkozó előrejelzésüket. Ez egy fontos tényező, mert attól már nem kell tartani, hogy a mostaniaknál alacsonyabb kukorica árak lesznek, technikai mozgások lesznek, de a központi ár nem lesz rosszabb.

Látható lentebb, hogy a kukorica ára is javulásnak indult a Párizsi Árutőzsény, 6-7 eurót emelkedett az elmúlt hetekben:

Az elmúlt 14 napos időjárást jól mutatja a lentebbi kép, hogy Nyugat-Európában, Franciaországban, Németország középső részén és hát Magyarország keleti részeit leszámítva azért elég kevés csapadék esett július 10-éhez viszonyítva persze:

Az időjárási anomália szerint az átlaghoz képest kevesebb csapadék fog esni július 26-áig, fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest kevesebb fog esni és nem azt jelenti, hogy nem fog esni. Minél sötétebb barna, annál kevesebb fog esni, a legsötétebb barnával jelzett területeken várhatóan nem fog esni eső:

Az elkövetkező 7 napban vagy az ilyenkor szokásos hőmérséklet (szürkével) várható vagy az ilyenkor szokásoshoz képest hűvősebb (kékkel):

Az azt következő 7 napban (július 20-27) az olyankor szokásos hőmérséklet várható Európa szerte:

Tehát Európa szerte kevesebb csapadék fog érkezni, de elmarad az elmúlt 20 évben mind rombolóvá váló júliusi forróság, ez utóbbi hiányát pedig nem szabad lebecsülni.

Maradva a Goldman Sachs és egyébként a piaci elemzők által elfogadott iránynál, azaz pozitívan állnak hozzá a kukoricához, ez fontos hosszabb távon. A kukorica esetén sem azt jelenti, hogy nem lesz technikai mozgás, de tendenciózus, lassú áremelkedés várható a nyugati árakban, ez pedig meg fog jelenni a magyar piacon is.

WorldAgWeather/AgriMoney/USDA/AgWeb/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.