DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.08.18. 11:08

Óriási mennyiségű csapadék esett le egyes helyeken, ami ugyan sokat segít a repcevetések előkészítésének és azért még a kukoricának is, de finoman szólva sem tesz túl jót a napraforgónak, amit lassan már deszikálni is kellene. A világ több részén vált az átlagostól eltérővé az idei időjárás, nem kivétel ez alól Európa egész, Észak-Amerika sem, új fejleményeket hozva az amúgy is egyedi évbe.

‘Warm temperatures and little precipitation’

Nor were weather concerns for corn confined to the US, with dryness undermining corn yield hopes in Ukraine, a key exporter, and in the European Union, where FranceAgriMer on Friday slashed by 9 points week on week to 65% its estimate of the proportion of French corn rated “good” or “excellent”.

“Ukraine will see warm temperatures and little precipitation this week,” said Terry Reilly at Futures International, highlighting too setbacks to Chinese production prospects.

“Drought and heavy rains are negatively impacting China’s grain production with some areas seeing a reduction in output as much as 10% from the previous year,” he said.

‘Meleg időjárás és kevés csapadék’

Az időjárás nem kedvező az USA-ban, szárazság van Ukrajnában, az Európai Unió fő exportőrénél, Franciaországban, ahol a FranceAgriMer pénteken 9%-kal csökkentette a „jó” vagy „kíválló” állapotban lévő kukoricák területét.

„Ukrajnában meleg idő lesz és kevés csapadék ezen a héten,”, mondta Terry Reilly a Futures International elemzője, rámutatva arra is, hogy a kínai termés is csökkeni fog.

„Szárazság és heves esőzések okoznak kiesést a kínai gabonatermésben, egyes helyeken 10%-os kiesés várható a termésben”, emelte ki.

Elemzés:

Mind a globális, mind a globális terménypiacon, hogy értékelni tudjuk a fejleményeket, elsőként egy adott időpontban kell kiértékelni, hogy mi a kiindulópont. Ehhez nyújtott egy jó kiindulópontot a múltheti helyzet – 2020. augusztus 16. , illetve az USDA múlt hét szerdai illetve csütörtöki jelentése.

A múltheti helyzetet az alábbiak szerint tudjuk összefoglalni, melyre 2020. augusztus 10-ei elemzésünk már reflektált, az USDA jelentései pedig megerősítettek:

  • az USDA augusztus havi, az olajos növényekkel foglalkozó jelentésében a 2020/21-es év várható zárókészletére nem csak abszolút értékben, de felhasználásarányosan is csökkenő készlettel számolt, ezzel egyben az olajosok javára dönt a piac hosszabb távon. Problémák merültek fel a rövid- és középtávval (1-4 hónap), miszerint jó termés várható az USA-ban szójából, Dél-Amerikában is jócskán van kínálat és még sorolhatnánk (értékesítési dömping), ami miatt árnyomás jelent illetve jelenik meg az őszre, de a technikai sávon belül tartja majd mind a repcét, mind a napraforgót.

  • a kukorica esetén minden idők legjobb hozamát jelezte mind az USDA az USA-ban, mind a piaci elemzők, nem volt forróság, volt eső, hasonló volt a helyzet Ukrajnában is, de itt már megjelent a száraz és meleg idő, de ennek ellenére is kifejezetten jó termést vártak. A világ második legnagyobb kukorica termelőjénél, Kínánál hasonló a helyzet.

Ezért a múltheti állapot szerint az őszre alapvetően egy a tecnikai sávon belüli árnyomás lesz a jellemző a globális piacon mind a gabonáknál, mind az olajosoknál, mely már ott is és a magyar fizikai piacon is megjelent, hosszabb távon azonban ismét pozitív trendekre lehet számítani. A magyarországi agrárvállalkozások előretekintőek, minden esetben kötnek annyit a különféle terményekből, hogy likviditásukat legalább késő őszig biztosítsák, így alapvetően értékesítési kényszer a múlthetiek szerinti enyhe árnyomásos időszakban elkerülhető. A kérdés igazán az, hogy mi legyen néhány hónap múlva.

Erre jött rá, hogy egy érdekes tényező ütötte fel a fejét az USA-ban, ami már a magyar sajtóban is megjelent, amit alul sem szabad becsülni, e felül sem, ez pedig az ún. derecho típusú szélvihar az amerikai szója-kukorica övezetben. Ennek a széltípusnak sajátossága, hogy csak az USA-ban létezik, több száz km szélességben és 1000-1500 km hosszúságban csap le és még egy érdekessége, hogy 1-2 évente jön csak és az igazán erőteljesek pedig még ritkábban. A kutatók szerint ezek a jelenségek összefüggenek az ENSO-jelenségekkel (El Nino, La Nina).

A vihar lecsapott az USA-ban, a károk látványosak. Magyarországon is nagyon ritkán vannak ilyen jellegű viharok, sokan emlékezhetnek ilyenre talán 2007-ből, amikor a kukoricák úgy néztek ki az ország egyes részein, mintha lehengerelték volna őket. Mivel esővel jött a vihar Magyarországon, a kukorica szinte azonnal el kezdett új léggyökereket növeszteni, hattyúnyakas maradt a kukorica, de betakarítható és lett egy 5-15%-os kiesés a végén.

Az amerikai vihar 10 millió amerikai holdat érintett kukoricában, ami az amerikai vetésterület cca. 12%-a. Az agrárszakemberek véleménye szerint a kiesés 200-400 millió véka közé tehető, ami az USDA várható becslésének 2-3%-a. Tekintettel erre a számra, nem szabad túlbecsülni, mert a vihar esővel jött, a kukorica betakarítható lesz. Viszont alábecsülni sem szabad és itt kell visszakanyarodnunk az előző heti kiindulóponthoz, ami addigra már 2-3 hete formálódott, miszerint az USA-ban, a világ legnagyobb kukoricatermelőjénél rekord hozamokra és rekordtermésre számított a piac, most innen hirtelen kiesik 2-3%, ami a rekordból, hirtelen „jó” termést csinál és azonnal megváltoztatja az amerikai és a globális kukorica egyenleget. Hasonló következményekkel bír az amerikai szójára is. Az ukrajnai meleg is okoz némi kiesést – Ukrajna az egyik legjelentősebb kukorica exportőrré vált az elmúlt 10 évben -, de arra alapvetően számított a piac, a kínai kiesésre szintén.

Az amerikai ún. derecho viharnak a következménye, hogy az őszi árnyomási időszakot elsősorban mértékében enyhíti (egyébként is mérsékelt lett volna), ugyan ezt az elemzések nem tudják kimutatni, de lehet, hogy még rövidebb is lesz időben és nem tart ki az ősz végéig. A hosszútávú trendeket erősíti, mert a most tovatűnt, egyébként 10-15 millió tonna kukorica azért hiányozni fog a globális statisztikákból később is.

És hát ott a legfontosabb tényező, melyet „nagyon várunk”, hogy a La Nina időjárási jelenség kiteljesedjen és minél tovább tartson – 2020. augusztus 16.

AgriMoney/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.