DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2017.11.26. 00:11

A globális hatással bíró időjárási jelenségek talán a legfontosabb tényezővé váltak az elmúlt évtizedekben a terménypiacon. Hatásuk több száz éve is megvolt, de a tudományos ismeretek és az információ hiánya nem engedte meg a piaci szereplőknek, hogy ezekből az időjárási jelenségekből következtetéseket vonjanak le a terménypiac jövőbeni változásaira. Azonban az utóbbi 1-2 évtized ezen alapjaiban változtatott.

NOT AS BAD AS ITS BROTHER, BUT STILL BAD

While a La Nina, which means little girl in Spanish, tends to be less damaging than the corresponding El Nino (little boy), which occurs when there are warmer waters in the Pacific, a strong event can have a severe impact on agricultural and commodity markets.

In the past, Las Ninas have caused supply disruptions in food crops and mining output in the southern hemisphere, including in Australia.

In the Atlantic basin, La Nina is also known to trigger hurricanes.

Nem olyan rossz, mint a testvére, de még mindig rossz

Míg a La Nina, mely spanyolul azt jelenti, kislány, hajlamosabb kisebb kárt okozni, mint ellenkező megfelelője az El Nino (a kisfiú, a kisded), mely utóbbi akkor tűnik fel, ha a Csendes-óceán egyenlítő környéki vízfelszíne felmelegszik, a La Nina is komoly hatással lehet a mezőgazdasági és árupiacokra.

A múltban, a La Nina időjárási jelenségek komoly kínálat oldali problémákat okoztak mind a mezőgazdasági termények, mint a déli félteke bányászati kitermelésére, ide értve Ausztráliát.

La Niña : il est trop tôt pour s’alarmer

Depuis plusieurs jours, le phénomène météorologique la Niña préoccupe les marchés. Pourtant, à ce stade, il n’est question que de risque climatique et non d’incident.

Pour Sébastien Poncelet, expert chez Agritel « pour l’instant on ne peut parler que de risque “La Niña“ et non d’incident. »A l’inverse d’El Niño, le phénomène climatique La Niña, se traduit par une diminution de la température à la surface des eaux de l’Est de l’océan Pacifique. Ses trois conséquences les plus citées sont : « la sécheresse en Argentine qui impacte les cultures de soja et de maïs, un hiver chaud et sec dans le Sud des Etats-Unis qui a des conséquences sur le blé et enfin, des pluies excessives sur l’Asie du Sud-Est, ce qui rend difficile la récolte et la production d’huile de palme » cite l’expert.

La Nina: túl korai még, hogy riadót fújjunk

Néhány napja, hogy a La Nina időjárási jelenség híre megjelent a piacokon. Noha, ebben a szakaszban még csak egy időjárási kockázati tényező nem pedig egy már bekövetkezett esemény.

Az Agritel szakértője, Sébastien Poncelet szerint „jelenleg csak a La Nina kockázatáról beszélhetünk, nem pedig annak bekövetkeztéről. Az El Nino ellentéte, a La Nina időjárási jelenség a Csendes-óceán keleti vízfelszín részének a lehűlését hozza magával. Ennek három leggyakrabban említett következménye van: 1.) szárazság Argentínában, mely negatív következményekkel bír a szójában a kukoricában, 2.) száraz meleg az Egyesült Államok dél részéin, ami nem tesz jót a búzáknak és 3.) özönvízszerű esőzés Dél-Kelet-Ázsiában, ami megnehezíti a pálmaolaj termelést és betakarítást.”, emelte ki a szakértő.

Elemzés:

Elsőként, mint a fentebb idézett francianyelvű cikkrészlet is felhívja a figyelmet, a La Nina meteorológiai értelemben már elkezdődött, de még hatásai nem jelentek meg még biztosan és tartósan az általában érintett mezőgazdasági régiókban – 2016. január 3. . Tehát még csak egy kockázat, még ha komoly kockázat is, de még nem bekövetkezett esemény.

A Csendes-óceán vízfelszín az átlagtól való eltérést mutató térkép 2017. november 23-án:

Látható a szépen alakuló az átlagoshoz képest hűvösebb vízfelszín, ami rendkívül nagy változás az elmúlt két hónapban közöltekhez – 2017. szeptember 17. ; 2017. november 10.  – képest.

Habár a kritikus régiókban – 2016. január 3. – már megjelent a változás, azaz kb. 2 hete aszály van Argentínában, Spanyolországban és Dél-Franciaországban szintén melegebb volt és aszály immáron 3 hete, az USA déli felében szintén, még sem szabad következtetéseket levonni már most. Hiszen ez lehet átmeneti is vagy bizonyos szinten „véletlen”. Amennyiben viszont 1-2 hét múlva a La Nina tovább erősödik és a pár sorral fentebb érintett régiókban folytatódik a mostani időjárás, akkor meg kell kezdeni levonni a következtetéseket a magyar agrárvállalkozásoknak is. Nem szabad elmenni amellett sem, hogy ami nekünk a karácsonyi ünnepeket megelőző 2 hét előtte és utána, ez a legkritikusabb termelési szempontból a déli féltekén. Ezért ebben az időszakban is be fogunk számolni a fejleményekről.

Tudni kell azt is, hogy közvetlenül a 2008-as krízist követően két tényezőnek lehetett köszönni a 2010 őszén bekövetkező és 2013 év végéig betartó magas árszintet, ami előtte és azóta sem látható jövedelemtermelő képességet hozott a szántóföldi növénytermesztésbe a világon, így Magyarországra is:

  • az első tényezőbe elsősorban olyan elemek tartoznak, mint a krízist követő pénzpumpa a gazdaságba megemelte a pénzpiacot, így az árutőzsdét is – 2016. február 7. , továbbá ekkorra bontotta ki igazi szárnyait a bio-üzemanyag gyárak sokasága. Ez egy komplex folyamat, melyről többször írtunk azokban az években, hamarosan pedig a megváltozó környezetről fogunk írni ;

 

  • a másik tényező egyszerű, 2010 őszétől 2012-ig majdnem két éven minden idők legerősebb La Nina időjárási jelensége tombolt a földön, ami olyan időkben csökkentette a kínálatot, amikor éppen, lásd az előző pontot, tartósan felfutott a kereslet. Csökkenő kínálat, növekvő kereslet mindig egyel jár: tartósan megemelkedett árszínvonal, volatilis (állandóan változó) árakkal.

Az első pont tartalmáról, a megváltozó környezetről hamarosan fogunk írni, előzetesen annyi elmondható, hogy a körülmények nem „olyan fényesek”, mint néhány éve, ezért mosta  figyelemnek a különleges, globális időjárási jelenségekre kell irányulnia, mivel nagyon másra most megint nagyon nem is tud. A globális terménypiac kilátásairól, köztük a kalászosokban – 2017. november 4. – nincsen mozgástér, a kukoricában van potenciál – 2017. november 19. -, ahogyan egyes olajosokban is – 2017. szeptember 17. , de ez utóbbiak sem kínálnak megváltást az árakban. Azonban egy ilyen időjárási jelenség meg tudná hozni a változást megint egy időre.

 

Reuters/AgriTel/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.