DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.05.10. 22:05

Az időjárás nem barátja most Közép-Kelet-Európának ilyen hosszú tavaszi aszály már régen volt, annyi talán, hogy a március eleje óta tartó csapadékszegény időjáráshoz most nem kapcsolódott tartós, kiugróan meleg időszak. Ez most nem tett jót egyik őszi növénynek sem, próbára tette mindet, az árpát szinte ellehetetlenítette.

Minden időszakban megvan, hogy mi az az 2-3 tényező, ami éppen meghatározóbb a terménypiacon, a kalászosok piacán ez éppen most még hangsúlyosabban az időjárás. Fontos, hogy nem azért meghatározó, mert éppen Magyarországon ismét rekordokat döntöget a tavaszi aszály, hanem azért mert a kalászosok, a búza piacán meghatározó termelési régiókban egyrészről egy fontos szakasznak érünk a végére, másrészről egy fontos szakasz kezdődik.

A kontinentális Európában az elmúlt 14 napban kis kivételekkel, de mindenhova érkezett csapadék, kifejezetten jól áll Franciaország, Németország-Lengyelország helyzete javult, ami kifejezetten nem jól áll az Magyarország és Szlovákia:

A 30 napos időjárási anomália modell is azt mutatja, hogy az ilyenkor szokásos csapadék 30-70%-a esett le Európa szerte (halványzöld az átlagos):

A kelet-európai régióban, Oroszországban és Ukrajnában néhány régiót leszámítva kifejezetten jó a helyzet (minél zöldebb, esetleg kék, annál csapadékosabb volt), de látható a Kaszpi-tengertől északra fekvő orosz-kazah területen csapadékhiány volt az elmúlt 14 napban:

De a 30 napos anomália modell szerint is hasonlóan áll a régió, tehát az egyik fele kifejezeten jól ellátott csapadékkal, a másik fele pedig küszködik:

És itt a változás, mivel a 2020. május 25-ig tartó időjárási anomália modell szerint mindenhova megérkezik a csapadék, ugyan világos barna marad a Kárpát-Medence nagy része, de az ilyenkor szokásos csapadék 40-60%-a fog megérkezni. Észak-Franciaországban nem várható, de ott esett azért idáig, továbbá Németországban végképp véget ér a tavaszi aszály:

Kelet-Európában, az orosz-ukrán-kazah-belorusz területeken egy kivétellel (az egyébként fontos dél-orosz krasznodári régióba kevés csapadék várható), de mindenhova érkezni fog csapadék az 2020. május 25-éig tartó időjárási anomália modell szerint:

Az időjárási anomália modellek átlagosan 14 napra szólnak és több pontos különböznek az időjárási előrejelzésektől, melyek átlagosan 5-6 napra nyújtanak viszonylag megbízható képet.

Ha ráellenőrzünk az időjárás előrejelzésekkel az anomália modellekre, akko r látható, hogy némi eső érkezni fog Magyarországra is,

Franciaországot reprezentálva – Poitiers az ország közepén van – szintén vár jelentős csapadékot és az elmúlt hetekben is folyamatosan kapott csapadékot:

és Németországot reprezentálva Frankfurt is jelentős esőt vár a héten:

Terjedelmi okokból nem térünk ki a fekete-tengeri régió helyenkénti időjárás előjelzéseire, de eltérő mennyiségű csapadékot jeleznek az elkövetkező 5-6 napra.

Nem szabad elfelejteni, hogy a búzaövezet európai területeinek nagyobbik része északabbra helyezkedik el, az aratás inkább július végén, augusztusban van és még okozhat meglepetést a június-júliusi időjárás, de egyelőre bizonyosságot hoz ez a hét, azaz a vevői oldal azt fogja látni Európa szerte, hogy egyelőre nem romlik tovább a búza helyzete.

Akárhogyan is, de 1.) az uniós búza helyzete nem romlik egyelőre tovább, 2.) az orosz-ukrán területeken ugyan még június-júliusban jöhet aszály ismét, de egyelőre rendben lesznek az ottani búzák, így még az erőteljes keresletet is meg fogja nyugtatni jó pár hétre a mostani helyzet így a búza európai piacát, ráadásul már jó 1-2 héte inkább csak technikai mozgást végez a búza – lásd lentebb grafikon -, várhatóan a technikai sáv alsó végébe fog vándorolni a búza (-4-6 euró/tonna):

Május közepéig eldől, hogy Oroszország korlátozza-e a búza kivitelt, korábban ezt egyrészről egy előre meghatározott exportmennyiségtől tették függővé, másodsorban pedig attól, hogy milyen lesz az új termések állapota.

És hát ezzel szemben áll a magyarországi őszi vetésű növények – ide értjük a repcét is -, ahol sem a búza, sem az árpa nem áll túl jól sajnos és a várható eső mennyisége is csak kármentésre lesz elegendő, szemben Európa többi részén, eltérő mértékben, de javul a helyzet. Ez pedig azzal jár a későbbiekben, ha nem jön még egy aszályos időszak, hogy az áraknak felső korlátot fog szabni, persze lesz egy-két időszak, amikor lesz egy-egy kiugrás, de most a fordított helyzet lesz, mint két éve volt, akkor nálunk volt jó termés és máshol rossz, így a jó termést magas árakon lehetett eladni, most nálunk gyenge termés lesz, máshol pedig legalább átlagban kijön, így az árak sem tudnak elszaladni. Az árak nem lesznek rosszak Európában, csak nálunk nem lesz meg hozzá a volumen.

Egyébként nem mintha bárki kötne búzát Magyarországon a jelen helyzetben, de fontos látni, hogy mik a jelenlegi tényezők, mert ez lesz majd a fix pont, amire alapozva később megalapozottabb döntéseket lehet hozni. Hosszabb távon a gazdaság fokozatos újra indulásával több nemzetközi elemző ház komoly potenciált lát a búzában, ahogyan az ipari növényekben is – 2020. május 6.

WorldAgWeather/MeteoEarth/AgriTel/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.