DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.05.10. 22:05

Az ipari növények, illetve sok növény ipari növénnyé válása áldás volt a mezőgazdaságnak a múltban, ahogyan áldás marad ez a jövőben is. Azzal, hogy sok növény, ide értve a kukoricát is ipari felhasználási pillért kapott a keresleti oldalon, tartós segítséget jelentett és fog is jelenteni. Ez a kereslet időnként lanyhul, de hosszútávon lehet rá számítani.

Ag futures to rebound sharply, says JP Morgan – upping wheat price hopes

Agricultural commodity prices are poised for a rapid recovery, led by a revival in the biofuel-related contracts which have suffered particularly from coronavirus hits, JP Morgan said.

A mezőgazdasági termények árai élesen vissza fognak pattanni, jelentette ki a JP Morgan – ez egyben reményt jelent a búzának is

A mezőgazdsaági termények ára gyors emelkedés előtt vannak, ez jórészt majd annak lesz köszönhető, hogy a bioüzemanyagok kötési árai emelkedni fognak, melyek egyébként a legnagyobb áldozatai a koronavírusnak, jelentette ki a JP Morgan.

‘Aggressive recovery’

Forecasting that industrial demand for biofuels will “reverse to more normal level” in the July-to-September quarter, JP Morgan forecast a “rapid increase in the US corn grind”.

‘Agresszív emelkedés’

Az előrejelzések szerint az iparági kereslet a bioüzamanyagokra „jóval a rendes szint fölé fog emelkedni” a júliustól-szeptemberig tartó negyedévben, a JP Morgan előrejelzése szerint „gyors növekedés várható a kukorica feldolgozásban”.

‘A materially bullish flag’

For soybeans, the forecast for Chicago prices in the fourth quarter, while downgraded by $0.40 a bushel, at $9.20 a bushel remained above the $8.44 ¾ a bushel at which the November contract was trading at, citing the prospect of increasing purchases by top importer China

‘Egy nagyon erőteljes növekedés’

A negyedik negyedéves szójabab árra ugyan 0,4 dollár/véka árral alacsonyabb célárat jelöltek meg, de még mindig jóval a novemberi szállítású 8,44 dollár/véka ára fölött van, nem utolsósorban jelentős vásárlásokra számítanak a fő vevőtől Kínától.

Elemzés:

A JP Morgan az egyik legnagyobb befektetési bank, amely meglehetősen optimista képet fest a terménypiac jövőjéről:

  • alapozza ezt arra, hogy a gazdasági menőcsomagok hatékonynak bizonyultak és várhatóan meglesz a kereslet a terménypiacon – .

  • kifejezetten pozitívan látja emiatt az ipari növények keresleti oldalát, legyenek azok az olajos növények vagy éppen a részben ipari növénnyé vált kukorica

A búza némileg külön életet él még a kukoricától is, de a búzára is igaz, ha a gazdaság döcögve is, de újra megindul, az a búzának is jó lesz hosszútávon – 2020. május 10.

Abban általános egyetértés van, ha beindul a gazdaság, akkor az ipari növények felhasználása – olajos növények és a kukorica – nőni fog, így nyilván a kereslet is rájuk. Egyelőre az olajos növények árai nyomás alatt vannak, a korábban legfőbb árfelhajtó pálmaolaj ára – 2020. január 6. – rég nem látott alacsony szinten van, és most ugyanúgy fogja a repce és a napraforgó árakat, ahogyan télen vitte a magasba – 2020. január 6. Abban is egyetértés van, ha lassan indul Ázsia és a világ, nőni fog a kereslet a pálmaolajra, úgy fog nőni az ára, mert egyébként hiány van belőle, ahogyan újra vinni fogja magával a többi olajos növényt is.

Látszik a nemzetközi angol nyelvű szaksajtó írásaiból, hogy elhatárolja a mezőgazdasági termények keresletét a többi, egyébként a válságtól sújtott szektortól. Ugyanazon elemzők megkülönböztetik egymástól a turizmust, gépipart, stb. a mezőgazdaságtól.

Különösen a kukorica esetén kezd körvonalazódni a kép, mivel a fentebbi angol nyelvű cikk is már a negyedik negyedévről beszél, de alapvetően a gazdaság lényegi újraindulásától teszi függővé a kukorica piacát – ez lehet 2021 is – , rövid és középtávon pedig jól jellemzi a kukoricapiacot a jelenlegi leállás okozta elégtelen kereslet a világpiacon – 2020. április 20., melyre az EU-nak is már importvámmal kellett reagálnia.

JPMorgan/AgriMoney/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.