DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.07.26. 21:07

A napraforgók jól néznek ki, állapotuknak nem tesz jót a csapadékos időjárás, de ez ellen megfelelő gombabetegségek elleni technológiával jól lehet védekezni, de tény és való, hogy nagyon precízen és előrelátó módon kell megválasztani a növényvédő szereket. Nyugat-Európa nagy részén még hetekig tart a repce betakarítása, ugyan sehol sem több néhány napnál, de minél északabbra megyünk, annál később van a betakarítás, nálunk már jó ideje a raktárakban van a repce.

EU RAPESEED HARVEST BEGINS WITH MODEST CROP EXPECTED

PARIS, July 17 (Reuters) – Rapeseed harvesting has started in the European Union with the market expecting a small crop like last year, though recent rain could boost yields after a tough growing season.

Crops have endured torrential autumn rain, insect pressure after a mild winter and a very dry start to spring.

The adverse conditions have led analysts to project rapeseed production in the EU plus Britain to be in line with or slightly below last year’s crop of 17 million tonnes, which was the smallest since 2006.

AZ UNIÓS REPCE BETAKARÍTÁS SZERÉNY KEZDETTEL

Párizs, Július 17. (Reuters) – Megkezdődött az uniós repcetermés betakarítása, ahol a piac kisebb termést vár a tavalyinál, noha az utóbbi hetek csapadékos időjárása növelheti a kedvezőtlen tavasz eredményezte hozamokat.

A termés megszenvedte az őszi özönvízszerű esőzés, majd az enyhe tél után jöttek a kártevők, aztán a tavaszi aszály.

A kedvezőtlen feltételek miatt az elemzők az Unióra és Nagy-Brittaniára együttesen a tavalyi terméshez képest kismértékben alacsonyabb, 17 millió tonnás termést prognosztizáljanak, ami egyben a 2006 óta látott legalacsonyabb termés.

RUSSIA & UKRAINE – July 17 2020
High temperatures and insufficient rainfall have worsened growing conditions for corn and sunflowers in southern Ukraine and Russia as well as in parts of the Volga Valley in the first half of July. Precipitation is currently forecast to stay below normal on approximately half of the Russian and Ukrainian sunseed areas also in the next two weeks. If that occurs, yields will be curbed below potential because an increasing number of plants are entering their crucial development stage.
In our opinion, it is still early to raise the alarm belt, but the latest weather situation has made it increasingly difficult to harvest 17 Mn T of sunseed in Ukraine and 16 Mn T in Russia this year.

OROSZORSZÁG ÉS UKRAJNA – 2020. július 17.

A magas hőmérséklet és az elégtelen csapadék együtt rontotta mind a kukorica, mind a napraforgó termelési feltételeit Dél-Ukrajnában és Oroszországba és a Volga-völgyének egy részében július első felében. Az előrejelzések szerint a csapadék átlag alatti lesz az oroszországi és ukrajnai napraforgó vetésterületek felén. Ha ez megtörténik a vegetációs időszak fontos időszakában, a hozamok a potenciálisan elérhető szint alá csökkennek majd. Véleményünk szerint még mindig korai kongatni a vészharangokat, de az utóbbi időszak időjárásának köszönhetően egyre nehezebb lesz elérni az ukrajnai 17 millió tonnás és az oroszországi 16 millió tonnás termést.

Rapeseed prices continued to grow in the ports of Ukraine

Accordingto APK-Inform – 23 July 2020, since the beginning of the current week, the prices of rapeseed (CPT-port) continued to grow in the ports of Ukraine due to the sharp appreciation of vegetable oils on the global market, prices of which exceeded the maximum level reached in January 2020. Moreover, the higher demand from importers supported the prices as well.

For EU rapeseed futures though, a sharp appreciation in the value of the euro versus the dollar (and euro versus sterling) has tempered these wider gains.

A repce árának növekedése tovább folytatódott az ukrajnai kikötőkben

Az APK-Inform tájékoztatása szerint – 2020. július 23., a hét elejétől kezdődően, a repce ára (kikötőbe szállított ár) folyamatosan nőtt az ukrajnai kikötőkben köszönhetően annak, hogy a növényi olajok árai nőttek a világpiacon, így ezek árai már a 2020 januári csúcson is túl vannak. Mindezen felül az importőr országokból származó kereslet is hajtja fel az árakat.

Noha az európai repce ára, köszönhetően az euró dollárral szembeni felértékelődésének (és az euro fonttal szembeni felértékelődésének), mindezen ellenére nem tudta realizálni ezt a világpiaci növekményt.

Elemzés:

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb fejleménye, hogy egyéb világgazdasági okok miatt, de az euró erősödött a dollárral szemben, így mivel a globális terménypiacon az árakat dollárban jegyzik, ezért az európai terményárak nem tudták realizálni azt a növekményt, ami a világpiacon lezajlott. Hiába nőtt az fekete-tengeri hajóba rakott búza és repce ára dollárban számolva, euróban számolva a repce ára 3-4 eurót még csökkent is, noha változatlan euró/dollár árfolyamon legalább ennyit kellett volna nőnie. Ugyan ez most éppen nem jó, de az továbbra is nagyon fontos hír, hogy mind a repce, mind a többi olajos növény ára képes volt növekedni az elmúlt hetekben a világpiacon – 2020. július 13. -, várhatóan ez a trend megmarad, de a növekedés mérsékelt fog maradni. Ha nem erősödik tovább az euró a mostani szinthez képest, a további árnövekedéseknek már meg kell jelenniük a magyar szempontból is fontos nyugati árakban is, ez pedig idővel begyűrűzik a magyar piacra is.

A repce ára a Párizsi Árutőzsdén novemberi szállításra:

A repce 80%-át az Unióban július második felében kezdték el aratni, 70%-át pedig majd csak augusztus elején.

Az ukrajnai repce árának növekedés inkább ok, semmint okozat, hiszen Kínában mindeközben 7 éves rekordra nőtt a repceolaj ára, ne felejtsük el, hogy már májusban látható volt, hogy a milyen rendkívüli kereslet várható Kína részéről. Egész egyszerűen nőtt a kereslet a világpiacon.

Nem mehetünk el amellett sem, hogy az Unióban és a fő termelő helyeken most van az aratás vagy már a kínálatot növeli a piacát kereső repce, ez óhatatlanul fogja az árakat. Várhatóan ez az időleges túlkínálat szeptembertől kezdődően fokozatosan alább fog hagyni, a kereslet viszont meg fog maradni. A kőolaj ára is egyelőre beállt egy ugyan nem túl magas, de stabil árszintre.

Kérdés továbbra is, hogy a napraforgó árát mikor tudja ismét kimozdítani a repce és a pálmaolaj árának az emelkedése, ahogy történt ez november-december-január során, amikor mind az LO mind a HO napraforgó ára lekövette a repce és a pálmaolaj árának emelkedését és ez néhány hetes késéssel, de megjelent a magyar fizikai piacon is. Jelenleg cca. 350 euró a folyami hajóba rakott újtermésű napraforgó kötési ára Franciaországban, ami 15-20 eurós emelkedést jelent a néhány héttel korábbihoz képest, ami azért meg is jelent július folyamán a magyar fizikai piacon is.

Látható lentebb, hogy a pálmaolaj ára ismét növekedésnek indult, noha messze még a január csúcstól. Ne felejtsük el, hogy a COVID-19 koronavírus járvány nélkül a pálmaolaj piacán – mely a szója után a legmeghatározóbb növényi olaj – olyan körülmények alakultak ki, hogy egyenes út vitte volna a napraforgót is az üdvösségbe, ezt viszont a járvány derékba törte.

Ez pozitív a napraforgóra, de másrészről hamarosan indul az aratási dömping, a napraforgó pedig az a növény, ami a legjobban megérzi az aratáskori dömpinget. Ha 1.) pálmaolaj tovább emelkedik, 2.) vele a repce, akkor a napraforgót is késő őszre ki tudja mozdítani, addig viszont nem.

Reuters/APK-Inform/AgriCulture/OilWorld/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.