DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.06.21. 22:06

A szója pozíciója megdönthetetlen az olajos növények között, hiszen a legnagyobb mennyiségben termelt növényi olaj alapanyag, ezért globális termelésben betöltött szerepe miatt alapjaiban határozza meg a olajos növények piacát. Dobogós második helyen speciális helyzete miatt már több mint egy évtizede feljött a pálmaolaj, melynek költséghatékony termelése néha majdnem olyan szerepet tud betölteni a piacon, mint a szója.

July 2020 soybean futures jumped by 33 cents since June 1. Export prospects and optimism around economic reopening drove prices higher over the last week. As the market turns to the 2020 crop, acreage and yield potential come to the forefront.

2020 júliusi szójabab határiős ára 33 centet ugrott június 1-je óta. Az exportkilátások és az gazdasági kilabalás körüli optimizmus emelte az árakat az elmúlt hetekben. A piac figyelmének a középpontjába a 2020-as új termés végleges vetésterülete és várható hozama került.

Elemzés:

Az olajos növények, ide értve az irányadó olajos növényt, a szóját egyfajta harapófogóba kerültek, ahol egyik oldalt van a lassan-lassan újrainduló gazdaságok okozta kereslet – 2020. május 10. -, másik részről pedig az elmúlt hónapokban fel nem használt olajos növény készletek – 2020. június 7. -, melyek azért nyomják a piacot, nem utolsósorban pedig az, hogy milyen új termés várható a fő olajos növényekből (szója, pálma, repce, napraforgó). Ez utóbbinál tényezőnél evidens, hogy minden a helyi időjárástól függ – 2020. június 13.

Az irányadó szója ára technikai mozgást végez, sávon belül most éppen az emelte az árát, hogy az újrainduló világgazdaság keresi a növényi olajokat, ezzel egy időben pedig az Unióban (csak itt a repcében), szintén nagyon lassan, de kezd látszani egyrészről ugyanez, azaz nő a biodízel kereslet, másrészről pedig egyre jobban látszik, hogy nem lesz jó az uniós repce termés – 2020. május 25.

A párizsi árutőzsdén jegyzett augusztusi szállítású repce ára kisebb kilengésekkel, de tendenciózusan emelkedik és már csak 10 euróval marad el a januári csúcstól:

Ez a trend marad egyelőre, kérdés, hogy 1.) a repce árának további emelkedése és 2.) a növényi olajok világpiaci keresletének növekedése mikor lesz képes ismét emelni a napraforgó árakon (LO-HO). Amennyiben ez a trend folytatódik, annak ugyanúgy meg kell majd jelennie a napraforgó árakon, ahogyan tavaly év végén tapasztalható volt – 2020. január 6.

AgriCulture/AgriTel/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.